Všechny zde uváděné recepty odpovídají 4 standardním porcím.

Lasagne s trojím sýrem a lilkem


Ingredience:
lasagne 8-10plátků
velký lilek
cibule
krájené loupané rajčata 400g
rajský protlak 1pl
česnek 2stroužky
krupicový cukr 1pl
sójová omáčka 1kl
drcené sušené chilli papričky
čerstvá bazalka
olivový olej
sůl


Na ricottovou nápň:
ricotta 200g
nastrouhaný parmezán 50g
vejce 2ks
strouhaný muškátový oříšek

Na sýrovou omáčku:
mléko 250ml
hladká mouka 30g
máslo 30g
nastrouhaný čedar 50g
hořčice 1kl

Příprava:
Lilek nakrájíme na kostičky, dáme do cedníku a důkladně ho prosypeme solí. Necháme ho alespoň 20 minut vypotit, poté ho propláchneme a osušíme. Na velké pánvi s nepřilnavým povrchem ho opečeme dozlatova, ke každé várce vždy přilijeme lžíci oleje. Lilek by měl změknout. Opečený ho odložímen a papírové ubrousky. Do pánve přilijeme lžíci oleje a asi 5 minut na něm opékáme na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Vmícháme nadrobno pokrájený česnek a ještě 1 minutu opékáme. Potom vrátíme do pánve opečený lilek, přidáme rajčata, rajčatové pyré, cukr a drcené sušené chilli papričky. Směs přivedeme těsně pod bod varu, ztlumíme a necháme probublávat zhruba 10 minut. Sundáme z plotny, vmícháme část nasekaných bazalkových lístků a sójovou omáčku. Dochutíme solí. Připravíme si ricottovou náplň tak, že důkladně promícháme všechny ingredience. Na sýrovou omáčku dáme do hrnce všechny přísady a na středním plameni je mícháme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Ztlumíme plamen a ještě pět minut necháme probublávat. Dochutíme solí. Troubu předehřejeme na 180°C. Do formy dáme lilkovou směs, zakryjeme třetinou lasagní a tu potřeme ricottovou směsí. Opět zakryjeme vrstvou lasagní a na ně navrstvíme zbytek lilkové směsi. Zakryjeme poslední třetinou lasagní a vše zalijeme sýrovou omáčkou. Dáme do trouby a pečeme zhruba 50 minut až hodinu. Ozdobíme bazalkovými lístky, můžeme posypat i zbytkem nastrouhaného parmezánu a servírujeme.

Doba přípravy:
110 minut

Náročnost:
■■■□□□

Žádné komentáře:

Okomentovat