Ingredience: lasagne 8-10plátků velký lilek cibule krájené loupané rajčata 400g rajský protlak 1pl česnek 2stroužky krupicový cukr 1pl sójová omáčka 1kl drcené sušené chilli papričky čerstvá bazalka olivový olej sůl | Na ricottovou nápň: ricotta 200g nastrouhaný parmezán 50g vejce 2ks strouhaný muškátový oříšek Na sýrovou omáčku: mléko 250ml hladká mouka 30g máslo 30g nastrouhaný čedar 50g hořčice 1kl |
Příprava:
Lilek nakrájíme na kostičky, dáme do cedníku a důkladně ho prosypeme solí. Necháme ho alespoň 20 minut vypotit, poté ho propláchneme a osušíme. Na velké pánvi s nepřilnavým povrchem ho opečeme dozlatova, ke každé várce vždy přilijeme lžíci oleje. Lilek by měl změknout. Opečený ho odložímen a papírové ubrousky. Do pánve přilijeme lžíci oleje a asi 5 minut na něm opékáme na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Vmícháme nadrobno pokrájený česnek a ještě 1 minutu opékáme. Potom vrátíme do pánve opečený lilek, přidáme rajčata, rajčatové pyré, cukr a drcené sušené chilli papričky. Směs přivedeme těsně pod bod varu, ztlumíme a necháme probublávat zhruba 10 minut. Sundáme z plotny, vmícháme část nasekaných bazalkových lístků a sójovou omáčku. Dochutíme solí. Připravíme si ricottovou náplň tak, že důkladně promícháme všechny ingredience. Na sýrovou omáčku dáme do hrnce všechny přísady a na středním plameni je mícháme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Ztlumíme plamen a ještě pět minut necháme probublávat. Dochutíme solí. Troubu předehřejeme na 180°C. Do formy dáme lilkovou směs, zakryjeme třetinou lasagní a tu potřeme ricottovou směsí. Opět zakryjeme vrstvou lasagní a na ně navrstvíme zbytek lilkové směsi. Zakryjeme poslední třetinou lasagní a vše zalijeme sýrovou omáčkou. Dáme do trouby a pečeme zhruba 50 minut až hodinu. Ozdobíme bazalkovými lístky, můžeme posypat i zbytkem nastrouhaného parmezánu a servírujeme.
Doba přípravy:
110 minut
Náročnost:
■■■□□□
Žádné komentáře:
Okomentovat