Ingredience:
listové těsto 350g
špenát 200g
cibule
stroužky česneku 2ks
strouhaný tvrdý sýr 100g
smetana na vaření 200ml
vejce 2ks
olivový olej 1pl
sůl, černý pepř
Příprava:
Posypeme pracovní plochu a váleček trochou mouky. Těsto promneme a vypracujeme z něj hladkou kouli. Těsto vyválíme, otočíme o 90° a znovu vyválíme. Pokračujeme takto, dokud nezískáme kolo o průměru asi 25 cm. To přeneseme pomocí válečku do formy. Těsto jemně vtlačíme i do okrajů formy. Dáváme přitom pozor abychom ho neroztrhli. Přehrneme těsto přes okraj formy. Propícháme těsto vidličkou, položíme na něj alobal, přimáčkneme ho a pokryjeme porcelánovými kuličkami. Nemáme-li kuličky, použijeme obyčejné fazole. Připravenou formu dáme na půl hodiny do chladničky. Zatím omyjeme špenát ve velkém rendlíku ho mírně podusíme tři minuty. Pak jej slijeme a vymačkáme vodu. Necháme špenát vychladnout. Nakrájíme cibuli a prolisujeme česnek. Oboje dáme na pánev, ve které jsme rozehřáli olej a smažíme 5 minut. Vychlazené těsto vyndáme z chladničky a dáme na 15 minut péct do trouby. Pak misku opatrně vyndáme. Odstraníme alobal a porcelánové kuličky. Odkrojíme přečnívající těsto a dáme koláč ještě na 5 minut do trouby. Poté po koláči rozprostřeme cibulovou směs, špenát a posypeme nastrouhaným sýrem. Trochu ho osolíme a opepříme. V míse ušleháme vajíčka se smetanou. Směs nalijeme na koláč a dáme do trouby. Pečeme jej asi 30 minut, dokud náplň neztuhne a nezezlátne.
Doba přípravy:
80 minut
Náročnost:
■■■□□□
Žádné komentáře:
Okomentovat