Ingredience:
květák 1ks
brambory 600g
máslo 150g
smetana 30% 300ml
strouhaný tvrdý ovčí sýr 200g
hladká mouka 2pl
muškátový oříšek 1/2kl
drcený česnek 2kl
žloutek 2ks
sůl
Příprava:
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě tak, aby se nerozpadal. Scedíme a necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180°C, pekáč vytřeme máslem. V kastrůlku rozehřejeme 100g másla, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí. Odstavíme, ochutíme solí a muškátovým oříškem, vmícháme česnek, žloutky, sýr. Asi třetinu připravené omáčky vlijeme do pekáčku, rozprostřeme květák a zalijeme zbytkem omáčky. Poklademe plátky másla, přikryjeme a 15 minut zapékáme. Pak ještě na 15 minut odkryjeme a dopečeme do zlatova. Podáváme s vařeným bramborem nebo chlebem.
Doba přípravy:
55 minut
Náročnost:
■□□□□□
Žádné komentáře:
Okomentovat