Všechny zde uváděné recepty odpovídají 4 standardním porcím.

Lasagne se špenátem a houbami


Ingredience:
předvařené lasagnové plátky 8ks
nadrobno nakrájený špenát 450g
lesní houby 220g
šalotka 120g
máslo 120g
nastrouhaný tvrdý sýr 200g
nastrouhaná gorgonzola 60g
hladká mouka 60g
horké mléko 600ml
stroužky česneku 2ks
muškátový oříšek 1/4kl
nakrájená bazalka 1kl
sůl, mletý černý pepř

Příprava:
Zapékací mísu vytřeme máslem. Na pánvi rozehřejeme 60g másla a opékáme na něm nadrobno nakrájený česnek, šalotku a houby asi 3 minuty. Máme-li sušené houby, před vlastním opekáním je namočíme na zhruba 2 hodiny do vody, pak povaříme a necháme okapat. Trochu vody z hub použijeme na podlití opékané směsi. Vmícháme špenát, muškátový oříšek a bazalku. Osolíme, opepříme a odložíme. V rendlíku rozehřejeme zbývající máslo a vmícháme do něj mouku. Zhruba po minutě odstavíme a opatrně vmícháme horké mléko. Vrátíme na sporák a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme omáčku asi minutu bublat a pak sporák vypneme. Přidáme polovinu nastrouhané gorgonzoly, sůl a pepř a důkladně promícháme. Do zapékací mísy vložíme polovinu směsi špenátu a hub, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem, zakryjeme vrstvou lasagnových plátků a přelijeme sýrovou omáčkou. Vrstvy zopakujeme, povrch posypeme zbylým sýrem. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C zhruba 30minut do zlatova. Rozdělíme na talíře, ozdobíme bylinkami a hned podáváme.

Doba přípravy:
60 minut

Náročnost:
■■□□□□

Žádné komentáře:

Okomentovat