Ingredience:
makarony 175g
máslo nebo rostlinný tuk 50g
hladká mouka 50g
mléko 600ml
hořčice 1kl
strouhaný tvrdý sýr (čedar) 200g
mletý černý pepř
sůl
Příprava:
Rozehřejeme troubu na 180° C (horkovzdušná 160° C). Uvaříme makarony podle návodu na obalu, slijeme a vrátíme zpátky do hrnce. Na omáčku zvolna rozpustíme v rendlíku máslo nebo rostlinný tuk. Vmícháme mouku a pražíme opatrně 1 minutu. Odtáhneme rendlík ze sporáku a přidáme trochu mléka. Důkladně promícháme. Po malých dávkách vmícháme zbytek mléka. Vrátíme rendlík na sporák a za stálého míchání uvedeme omáčku pomalu do varu. Omáčka začne houstnout. Necháme ji asi minutu bublat a pak sporák vypneme. Vmícháme do ní hořčici a sýr. Nalijeme omáčku na uvařené těstoviny. Pořádně promícháme, aby se všechno dokonale spojilo. Vytřeme zapékací mísu tukem, pak do ní vlijeme směs makaronů se sýrem. Povrch posypeme zbytkem strouhaného sýra a dáme zapéct asi na 25 minut do trouby, dokud povrch nezezlátne. Rozdělíme na talíře, ozdobíme dle vkusu a podáváme.
Doba přípravy:
45 minut
Náročnost:
■□□□□□
Žádné komentáře:
Okomentovat