Všechny zde uváděné recepty odpovídají 4 standardním porcím.

Vepřové medailonky na víně


Ingredience:
vepřová panenka 500g
šalotka 4ks
máslo 60g
bílé víno 100ml
brambory 700g
česnek 3 stroužky
sušené chilli papričky
bazalka, rozmarýn
olivový olej
sůl, mletý černý pepř

Příprava:
Brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na měsíčky. Česnek nakrájíme najemno a spolu s rozmarýnem a chilli papričkami smícháme s bramborami. Vložíme do pekáčku a pokapeme olivovým olejem. Troubu rozehřejeme na 200°C. Brambory dáme na 40 minut péct do trouby do zlatova. Panenku odblaníme, nakrájíme na plátky silné asi 1,5cm, osolíme, opepříme a v míse zakapeme olivovým olejem. Necháme chvíli v chladu odležet. Zatím oloupeme šalotky a nakrájíme je na kostičky. Nasekáme bazalku. Rozehřejeme pánev se silným dnem a maso na ní po obou stranách opíkáme asi 5 minut z každé strany. Plátky masa přendáme na talíř a do pánve dáme šalotku. Přidáme polovinu másla a šalotky na něm za stálého míchání restujeme dosklovita asi 3 minuty. Zalijeme vínem a necháme na prudkém plameni odpařit. Poté pánev odstavíme a do omáčky vmícháme zbylé máslo a nasekanou bazalku. Medailonky rozdělíme na talíře, doplníme opečenými bramborami a přelijeme omáčkou a ihned servírujeme.

Doba přípravy:
50 minut

Náročnost:
■■□□□□

Žádné komentáře:

Okomentovat